2011. november 19., szombat

Paleolit napi menü...28. nap

Volt , hogy az időjárás befolyásolta a hangulatom. Nálunk már a harmadik napja vastag köd uralja a teret. Kinézek az ablakon és ez a mai valóság:


Erre mondják, hogy az ember a kutyáját sem engedi ki. Ezt most figyelmen kívül hagyom.
Felteszem a kocsonyát és irány a nordic walking! Az ősembernek sem számított az idő, mennie kellett, ha esett, ha fújt, ha hideg volt, ha köd volt...
Ugyan más az indíttatás, - az ősember a létfenntartásáért tette, én az egészségem helyreállításáért és a karcsú vonalaimért - de lényeg azonos, a szabadban végzett mozgás. 
Ez is, mint minden más fejben dől el. Az én hangulatom nem befolyásolhatja semmilyen külső behatás, körülmény...kizárólag önmagam!

Ezen a hétvégén itthon lesznek a gyerekeim. Azt hiszem, hogy nem lesz gondom a maradék felhasználásával.:)

Pénteki menü

reggeli: - húsos muffin
ebéd: - paleo gulyásleves
vacsora: - déli maradék

Paleo gulyásleves


Hozzávalók:
25 dkg sertéshús
1 fej hagyma
1 ek zsír
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
1/4 zeller
1/4 karalábé
1 vastag szál paszternák (krumpli helyett)
só, őrölt paprika, babérlevél
Elkészítése:
A hagymát felkockázom és a zsíron megdinsztelem. Megszórom a pirospaprikával és hozzáadom a felkockázott húst. Sózom, felengedem egy kevés vízzel és lassú tűzön párolom. Közben megtisztítom a zöldségeket, durvára felaprítom és hozzáadom. Felöntöm annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje. Fedő alatt, lassú tűzön készre főzöm.(Mivel én főételként fogyasztom nem teszek annyi vizet, mint azt a levesekhez szokás. Így jó sűrű lesz)

A mai zeném: Jethro Tull Aqualung

2011. november 18., péntek

Paleolit napi menü...27. nap

A tegnapi böjtöt biztosan nem véletlenül "kívántam". A már emlegetett önszabályozás lépett életbe. Egyre inkább érzem, hogy a szervezetem újra tudja, hogy mi a jó neki...vagy csak most észreveszem? Figyelek magamra!
A böjt utáni nap hihetetlenül könnyed, tipikus érzéki csalódás, mintha 10 kg-al lennék kevesebb. Ténylegesen nem tudom, hogy mennyi, mert nem szaladgálok a mérlegre (régen folyton mértem, és ha nem jött a várt eredmény gyakorta, elkeseredésemben abbahagytam a kínzatást- mert bizony kínként éltem meg a diétáimat).
Igazán hálás vagyok a barátnőmnek, hogy megismertetett a paleolit életmóddal.

Hangsúlyozottan foglalkozom a bőrömmel. Fiatalon csodálatosan alkalmazkodik a változásokhoz, de az idő haladtával lazulnak a rugalmas kötőszövetek és hamar itt a baj. Vallom, hogy megelőzni sokkal könnyebb, mint orvosolni. A peelingezést heti kétszer csinálom, fürdésnél csak pár percet vesz igénybe. Segíti a bőr méregtelenítését és megújulását. Heti kettőször bekenem a kritikus felületeteket a fahéjas krémmel és folpakkal betekerem. Felgyorsítja a méregtelenítést és regenerál.(receptek a z Otthoni szépségápolás oldalon)
Na és a mozgás mindennap! Jóga minden reggel, heti 3x nordic walking, hetente 1x szauna, úszás.

Csütörtöki menü


1 liter savanyú káposztalé 5x2 dl 2-3 óránként és víz-víz-víz


Tegnap megint a maradék felhasználásában kreatívkodtam. Maradt a bolonyai szószból, amit bekevertem muffinnak. Gyakran készítek muffinokat, mert egyszerű, gyors és beilleszthető a paleóba kenyér pótlónak, vagy édességnek. Megjegyzem egyre kevésbé hiányzik mindkettő.
Anyám arra tanított, hogy ételt nem dobunk ki. Azt is Tőle tanultam, hogy a jó háziasszony sohasem tálalja fel ugyanabban a formában, "átalakítja". Hálával és köszönettel gondolok Rá!

Húsos muffin


Hozzávalók:
4 ek bolonyai szósz
4 db tojás
6 ek zabliszt
1 diónnyi zsír
1 sütőpor
Elkészítése:
Bekeverem az össze hozzávalót és papírral bélelt muffin formában kisütöm.

Most fogom megkóstolni, ez a pénteki reggeli.

2011. november 17., csütörtök

Paleolit napi menü...26. nap


Ma 10 milliószoros nap van. A tibeti naptárban minden évben 4 ilyen napot tartanak számon. Ezeken a napokon minden, amit teszünk, gondolunk, mondunk, 10 milliószorosan száll vissza ránk. 
A TÍZMILLIÓSZOROS napokon minden teremtés 10 milliószoros erővel hat!
Ezért ezeken a napokon a legjobb, ha már reggel kinyilvánítjuk mit szeretnénk elengedni, ill. megteremteni az életünkben, és elképzeljük, átéljük (a nap folyamán akár többször is), amint már be is következett, meg is valósult. Igyekezzünk, hogy az öröm, a harmónia, a béke és a szeretet járjon át bennünket egész nap, és ezeket az érzéseket terjesszük ki családunk tagjaira, barátainkra, az emberiségre, minden élőlényre, és a Földre is.
Fontos, hogy arra gondolj, amit teremteni szeretnél az életedben.
Ha negatív érzelmeid, gondolataid merülnek fel, nyilvánítsd ki, hogy elengeded őket.
A nagy terheid feloldását érdemes erre a napra időzíteni.
Küldj fényt a Földnek és az emberiségnek!
Képzeld el a Földet egészségesnek, a rajta élő embereket pedig békésnek, szeretettelinek.Lásd a Világbékét ünnepelni!
Tegyél meg mindent, amit szeretnél,10 milliószoros erővel fog hatni!


Ma a gondolataimat megerősítendő egy fehér lapot megfelezek, az egyik oldalára felírom, hogy mit szeretnék bevonzani az életembe, a másik oldalára azt, amit szeretnék elengedni. Este gyertyát gyújtok, szétvágom a lapot. Amit szeretnék oldalát  összehajtogatom és a pénztárcámba teszem, (ez az a hely, ami mindig velem van) a másik felét elégetem, a hamvait pedig bő vízzel leengedem a lefolyón. Elengedem, rábízom a víz tisztító erejére.

Ma tisztító napot tartok, testben, lélekben és a környezetemben is. Ideje van az újabb böjtös napnak.

Szerdai menü:

reggeli: - ananász
ebéd: - maradék felhasználásával készült rakott kelbimbó
vacsora: - ebéd maradéka

Ananász


Rakott kelbimbó


Hozzávalók:
Párolt kelbimbó és paszternák
bolonyai szósz
5 dkg sajt
Elkészítése:
Egy kis jénai tál aljára teszem a párolt zöldségeket, rá a szószt, a tetejére a reszelt sajtot. Forró sütőben pár percig pirítom.







2011. november 16., szerda

Paleolit napi menü...25. nap

Szeretem a változást, főként a pozitív átalakulást. Figyelem magam és örülök. Az öröm felszabadít és új erővel, energiával tölt fel. Látszólag több időt töltök a konyhámban, mégis mindenre jut. Fegyelmezettebb lettem és tudatosabb. Megszűnt az időzavar...Kialakult az új REND. Belefér a család, a barátok, a munka, a közfeladatok, a napi testedzés....és minden, amit akarok.

A napi étrend összeállításánál hagyom magam vezérelni, az aktuális kínálat és az otthoni készlet adja az ötletet. Megszólított a kelbimbó és a paszternák:-)

Keddi menü


reggeli: -alma, muffin
ebéd: - párolt kelbimbó, paszternák, bolonyai ragu
vacsora: - ebéd maradék

 párolt kelbimbó, paszternák, bolonyai ragu


Hozzávalók:
1/2 kg kelbimbó
1 szál paszternák
1/2 kg darált hús
2 hagyma
2 paradicsom
1 ek zsír
só, őrölt paprika, szerecsendió
Elkészítése:
A kelbimbót és a paszternákot pároló edényben puhára párolom, csipet szerecsendióval fűszerezem.
A bolonyai raguhoz a hagymát a zsiradékon megdinsztelem, hozzáadom a darált húst és pár percig pirítom. Megszórom a piros paprikával, sózom és felöntöm egy kevés vízzel. Beleaprítom a paradicsomot és készre főzöm.

2011. november 15., kedd

Paleolit napi menü...24. nap

Ha hétfő, akkor mérlegelés. Örömmel jelentem, újabb mínusz 1 kg. Összesítés: mínusz 5 kg. Most már bizton elmondhatom, hogy ez nekem bejött! Egyszer sem éheztem és nagyon finomakat ettem. Ehhez a fogyáshoz nyilvánvalóan hozzájárul a mozgás is, amit beillesztettem a mindennapjaimba. Fitt vagyok újra és egészséges. Reggelente friss és könnyed az ébredés. Belátom, hogy ebben a korban ez már nem megy magától, ezért tenni kell.

Tegnap kultúr csemegéztem. Pécsi örmény barátaim meghívtak egy programra. Volt vallástörténeti kiállítás, filmvetítés és a mi néptáncegyüttesünk bemutató tánca. Ez volt az első komoly szereplésünk, nagyon nagy izgalmak közepette. TV felvétel, interjúk...a végén állófogadás, sok finomsággal.
Kiválasztottam a nekem való ételeket és végre senki sem csodáskodott rajtam. Senki sem vette észre, hogy diétázom.( Régebben akár baráti társaságban voltam, akár ilyen helyeken, állandóan magyarázkodnom kellett. A régi diétákat nem lehetett ilyen észrevétlen csinálni.) De jajj, a baklava! Minden bűntudat nélkül bevállaltam.

Visszatérek a konyhámhoz. Tegnap megint a maradék felhasználásából született egy kiváló muffin. A " nasi dobozom" újra tele!

Hétfői menü


reggeli: -ananász
ebéd: - maradék káposzta leves, fasírt
vacsora: - aszaltszilvával és barackkal töltött csirkemell, kolbásszal töltött karaj, baklava

Vacsora



Káposztás muffin


Hozzávalók:
4 db tojás
2 ek maradék párolt káposzta
6 púpozott ek zabliszt
1 ek zsír
1 sütőpor
só, bors, mák, szezámmag
Elkészítése:
A tojásokat felverem és hozzákeverem az összes hozzávalót. A muffin sütőt papírral kibélelem és kanállal betöltöm a tésztát. A tetejét megszórom felét mákkal, felét a szezámmaggal.

Kókuszos-mazsolás-csokis muffin


Hozzávalók:
4 db tojás
15 dkg kókuszreszelék
1 ek méz
10 dkg mazsola
12 db apróra tört étcsoki
1 sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat felverem és belekeverem a többi hozzávalót. Papírral bélelt muffin sütőben sütöm.

Örmény tánc-David Yengibarjan

2011. november 14., hétfő

Paleolit napi menü...23. nap

Az elmúlt napokban a káposztáé volt a főszerep. Szívesen eszem, a régi mintákban volt, hogy hetekig...ez azért más. A káposzta az ősz, a tél étele. Mivel magamra főzök, fel kell használnom a maradékokat is. 1 fej káposzta napokig elég, készült belőle leves és a párolt változat.
Szokták mondani, hogy az egészséges táplálkozás drága. Ez valóban igaz is, de szintén csak a régi mintákban. Nos, én számolgattam kicsit és semmi plusz költséget nem találtam az eddig elkészített ételeknél. A tegnapi ebédem például 200 Ft-ba került.

Visszatérek pár szóra a káposztához. A C vitamin tartalma azonos a citroméval. Igen magas a K , B és E vitamin, a kálium, kálcium, vas és rost tartalma. A népgyógyászat széles körben alkalmazta.
Elővettem újra a receptúrámat és a következőket találtam:
Ekcéma kezelésére: tépkedjünk darabokra egy káposzta levelet, tegyük a beteg bőrfelületre, csavarjuk be egy törülközővel és hagyjuk fél órát hatni. Napi kettőször ajánlott.
Izületi gyulladásra: lereszelem a káposztát és összekeverem mézzel és beborítom a gyulladt területet, folpakkal betakarom és átkötöm törülközővel.
Szoptatós anyukáknak mellgyulladásra: megtördelem  a káposzta levelet és a mellre teszem, átkötöm törülközővel.

Vasárnapi menü


reggeli: - ananász
ebéd: - paleo fasírt párolt káposztával
Vacsora: - káposztaleves ( szombati maradék)

Paleo fasírt


Hozzávalók:
1/2 kg darált hús 
1 fej hagyma
4 db tojás
só, bors, őrölt paprika
Elkészítése:
Összekeverem a hozzávalókat és bevizezett kézzel pogácsákat formázok. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom és pirosra sütöm. ( alsó-felső lángon 200 fokon, így megforgatni sem kell.)

Párolt káposzta

Hozzávalók:
1/2 fej káposzta vékonyan felszeletelve
1 fej hagyma apróra kockázva
1 ek zsír
1 ek méz
2 ek balzsamecet
só, őrölt kömény
Elkészítése: 
A felszelt káposztát besózom és legalább fél órát pihentetem. A zsírt felforrósítom, hozzáadom a mézet és 1-2 percig pirítom. Megfuttatom benne a hagymát (sütni nem kell) és hozzáadom a káposztát a megeresztett levével együtt. Megszórom a köménnyel, jól átforgatom és fedő alatt puhára párolom. A végén hozzáadom a balzsamecetet és még kicsit fedő nélkül kevergetve sütöm.


2011. november 13., vasárnap

Paleolit napi menü...22. nap

Hámlani kezdett a bőröm, a nyár emlékei lassan lekopnak rólam. Ahogy hullanak a falevelek, úgy jön le rólam is a nyári színezet. Sárgarépa pucolás közben jutott eszembe a jól bevált recept, a sárgarépás fürdő. Tegnap úton voltam, így estére maradt a főzés, 2 szál répával többet pucoltam, lereszeltem és egy zokniba tettem. Erre engedtem a fürdővizet. Míg főtt a leves én a fürdőben kényeztettem magam. Tengersós peeling és 15 perc áztatás. Befejezésként  kézbe vettem a zoknit, kinyomkodtam belőle a vizet és átdörzsöltem a testem. 
A sárgarépa hámosít, nyugtat és fertőtlenít. A béta-karotinnak jelentős szerepe van a bőr öregedési folyamatainak késleltetésében. Külsőleg, belsőleg fogyasztva. Gyakori alkalmazása elszíneződéseket okozhat a bőrön, bár igazi csodaszer, bánjuk vele mértékkel. 


Egészség napon voltam. Alternatív gyógymódok, életmód, prevenció. Meghívtak a tibeti hangterápia bemutatására. Itt volt alkalmam megismerkedni a hastánccal. Többször jártam arab országokban (Jordánia, Egyiptom) sosem hagytam ki a programokból a hastánc bemutatókat. Lenyűgözött a nőiség ezen kifejezése. Most először volt alkalmam kipróbálni. Szerelem az első próbára, de jaj a csípőm, a fenekem,a combom, a vállam, a hátam...Nagyon komoly testedzés! Erről még biztosan fogok írni, tervezem, hogy rendszeressé teszem. 


Szombati menü


reggeli: - ananász
ebéd: - csokis muffin
vacsora: - káposzta leves

Káposztaleves


Hozzávalók:
1 kis fej káposzta fele
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
2 db paprika
1 db paradicsom 
1 fej hagyma
10 dkg kolbász
2 gerezd fokhagyma
só, babérlevél, őrölt kömény, őrölt paprika
Elkészítése:
Megtisztítom, durvára vágom a zöldségeket, a kolbászt és beleteszem a gyorsfőzőbe. Felengedem vízzel és felforralom. Hozzáadom a fűszereket, ráteszem a fedelét és lezárom. Fél óra alatt készre fől.