2011. december 3., szombat

Paleolit napi menü...42. nap

2 napja jegyeztem be a "Lélekcsemegék" oldalra ezt az idézetet:

"Mindennek te adsz jelentőséget az érzéseiden keresztül. Alapvetően semmi nem jó vagy rossz, minden semleges. Az, hogy jónak vagy rossznak ítéled, a pillanatnyi érzelmi állapotodon múlik.

Hányszor előfordul azonban, hogy ami elsőre rossznak bizonyul, később óriási szerencsének tudható be.
Ha az a hozzáállásod, hogy minden érted történik, és egy szituáció csak jóra vezethet, akkor nem ellenállsz az áramlásnak, hanem vele együtt haladsz."

A kiemelt sor tanítása szembejött velem tegnap. Nehéz perceket éltem át, mert csak leírtam és nem alkalmaztam ezt a mondatot. 
Jól indult a nap, ezer apró csoda ért. Autóval indultam a dolgaim után, mindent rendben elintéztem. Hazafele tartottam, amikor leszirénáztak a rendőrök. Minden papíromat elkérték és úgy bántak velem, mint egy bűnözővel. Nem tudom, tanítják ezt a lekezelő stílust? A nyugalmam kezdett köddé válni...aztán kimondták az ítéletet: nagy-nagy baj van. Lejárt pár napja a műszaki vizsgám érvényessége. Ajajj, vétettem, elmulasztottam az ellenőrzését. Szégyenkeztem, de mivel csak pár napról volt szó megpróbáltam egyezkedni velük. 200 m-e voltam az autószerelőmtől, kértem, hogy kísérjenek oda, azonnal bejelentem a műszaki vizsgára és ott is hagyom az autót, egy lépést sem teszek vele szabálytalanul. Minden hiába! Fél órás procedúra következett, jegyzőkönyv írás, adataim lekérdezése a bűnügyi nyilvántartóból, feljelentés és a meglepetés, vagy nevezhetem csattanónak: azonnal elvették a forgalmi engedélyemet. Nos, bevallom, hogy nem tudtam örülni, nem tudtam megköszönni nekik!:-)
Letisztult fejjel, -ahogy az az idézetben is szerepel- valóban hiszem, hogy értem történt. Elmarad a mára tervezett utazásom, biztosan nem kell ott lennem. Biztosan nem történik baj velem a közlekedésben. (Pl. a biztosító nem fizet, ha lejárt műszakival okozok kárt.)


Pénteki menü

reggeli: - kivi, alma
ebéd: - hagymás máj ananász csatnival
vacsora: házi kolbász, paprika

Kivi, alma


Hagymás máj


Hozzávalók:
25 dkg csirkemáj
1 fej hagyma
Elkészítése:
Felforrósítom a zsírt, beleteszem a májat és a hagymát. Fedő alatt sütöm pár percig, aztán megforgatom és fedő nélkül néha kevergetve pirítom. Tálaláskor sózom.

Ananász csatni

Hozzávalók:
1 db ananász felkockázva
1 fej hagyma apró kockára vágva
diónnyi kókusz zsír
2 kk őrölt cseresznye paprika
1 kk méz
1/2 dl balzsamecet
só, fahéj, szegfűszeg, rozmaring, kardamom
Elkészítése:
A zsírt felforrósítom, beleteszem a fűszereket, kicsit megpattogtatom és megfuttatom rajt a hagymát. Megszórom a paprikával és hozzáadom az ananászt. Ráöntöm a balzsamecetet és annyi vizet, hogy ellepje. 20 percig gyakran kevergetve főzöm és kicsit turmixolom, nem teljesen pépesre, maradnak benne egész ananász darabok is. A maradékot üvegbe teszem és kihűlés után a hűtőbe.


2011. december 2., péntek

Paleolit napi menü...41. nap

Falun nőttem fel, nagy családban. Együtt élt 3 generáció. Az élet a konyhában zajlott, ott volt meleg és ott mindig volt valaki, aki figyelt rám. Többnyire a nagyanyám főzött és tanított engem. 10 éves voltam, amikor a nagyanyám keze ekcémás lett, nem szabadott vízbe nyúlnia és rám osztotta a konyhában a főszerepet. Ott ült és irányított. 1 hónapig készültek így a vacsorák. Emlékszem, hogy az utcán vártam haza a dolgozó családomat, különösen anyámat és ahogy befordult a sarkon én már boldogan kiabáltam, hogy kész a vacsora! Leírhatatlan örömpercek voltak!
 Visszagondolva azokra az időkre, ez nem kis feladat volt. Önellátó volt a családunk, mindent megtermelt, amire szükség volt. Állatokat is tartottak, volt tehenünk, disznónk  és népes baromfi udvar. Boltban csak sót, cukrot és a férfiaknak pipadohányt vásároltunk. Mindenesetre tudtuk, hogy mit eszünk és iszunk. Amióta falun vásárolok házi alapanyagokat, újra érzem a régi ízeket. Felmelegít és jó érzeteket ad:-)
Ezt a kis emlékezést a sajt készítés indította el bennem. A sajt, ami a paleóban a "megtűrt" kategória. Én beillesztem az étrendembe ilyen-olyan-amolyan hozzáadott adalékok nélkül. Megküzdök érte!:-)



Csütörtöki menü

reggeli: - naspolya
ebéd: - sült házi sajt mangó csatnival
vacsora: - sült sajt céklasalátával

Sült sajt


Hozzávalók:
5 szelet sajt
1 kk kókusz zsír
2-3 ek mangó csatni / leírása a receptek között
Elkészítése:
Teflon serpenyőben felforrósítom a kókusz zsírt, beleteszem a sajt szeleteket és mindkét oldalát pirosra sütöm. Ez a sajt nem olvad, nem folyik szét, grillezhető is.

Házi sajt


Hozzávalók:
5 l házi tej
1,5 dl 10%-os ecet, vagy szűrt citromlé
2 ek só
Elkészítése:
A tejet felforralom, beleteszem a sót és még 2 percig forralom. Hozzáöntöm az ecetet és még 2 percig forralom. Szűrőtálba teszek egy gézkendőt és beleöntöm. Összekötöm a kendőt és felakasztva csepegtetem 15-20 percig. Aztán kiöntöm egy vágódeszkára, a tetejére is teszek egyet és egy lábasban kb 2 l vizet. Ezzel préselem egy éjszakán át (12 óra). Leveszem a súlyt és bedörzsölöm sóval az oldalát és a tetejét. Így hagyom száradni 1-2 órát, aztán megfordítom és a másik felét is bedörzsölöm sóval és szárítom.
Lehet ízesíteni fűszerekkel, keverhetünk bele vágott zöld fűszereket és szárított fűszereket fantáziánk szerint. Most én a natúr változatot készítettem, mert sütéshez ezt szeretem.

Tudod ünnep lesz megint

2011. december 1., csütörtök

Paleolit napi menü...40. nap

Vasárnap meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún.


Az első lépés a felkészülésben a fény befogadására. Mit jelent ez az adventi készülődés? Ez a megtisztulás, várakozás az újjászületésre. Az önvizsgálat, a megbocsájtás ideje és a szívünk megnyitása a szeretet felé. Szokás ilyenkor nagytakarítani a környezetünkben és magunkban is. Ez az aprócska láng elindít egy folyamatot, felmelegíti a szíveket. 

Az idei készülődés kicsit most más nekem. Új feladatok elébe nézek. Kicsit megváltoznak az Ünneppel kapcsolatos teendők. Vannak szokások, amiket megtartok és van, amit elvetek. Ilyenkor készül a mézeskalács (most paleósítom), ami behozza az illatokat is. Fontos hangulati elem, szeretek minden érzékszervre hatni. Nem hagyom ki a fülemet sem, a zene! :


Szerdai menü

reggeli: - naspolya
ebéd: - padlizsánkrém főtt tojással, paprikakrémmel
vacsora: - padlizsánkrém  főtt céklával

Padlizsánkrém főtt tojással


Elkészítése a 39. napon és a receptek között. Lám-lám lehet kenyér nélkül is.:-)

Főtt céklasaláta


Hozzávalók:
1 kg cékla
1/2 dl balzsamecet
2 dl víz
só, őrölt kömény
1 db alma 
Elkészítése:
A céklát megfőzöm, lehéjazom és karikára vágom. A vizet felforralom, hozzáadom a balzsamecetet a sót és a köményt. Ráöntöm a céklára. Kihűlés után jól záródó dobozban a hűtőbe teszem. 1-2 hétig eláll. Tálaláskor édesítés helyett  frissen kockázom rá az almát.

Bőrtisztító és tápláló pakolás
A majonéz pakolás közismert, nagyanyáink is alkalmazták. 
1 tojássárgáját kikeverek 1 kk olivaolajjal és 1 kk mézzel. Felviszem a megtisztított bőrre és száradásig pihenek vele. 

2011. november 30., szerda

Paleolit napi menü...39. nap

 Megérkezett hozzánk a tél. A reggeli fagyok nem engednek a ködben. Talán ezért, vagy mert fáradt voltam, nehezen indult a gyalogló program. Az első pár száz méteren nagyon sajnáltam magam. Szükségem volt tegnap a barátnőm noszogatására. Indulni gyakran nehéz bármibe kezd is az ember. Az elmozduláshoz kell a legnagyobb energia. Hányszor halogatunk, elodázunk dolgokat emiatt....Segítség lehet, ha szem előtt tartjuk a célt, ha sosem feledkezünk meg arról, hogy miért indultunk, hova tartunk. Ez az út lehet kényelmes és örömteli is. Naponta tapasztalom, hogy csak tőlem függ.
Könnyedén veszem ezt az életmód váltást. Kicsinység ahhoz a célhoz, hogy egészségesen, jó formában és gyógyszer mentesen éljem az életem, hogy megőrizzem a frissességem.
Ez eddig elképzelhetetlen volt, 25 évet játszottam el féktelenül. Vagy ettem, vagy nem ettem, híztam, fogytam...őrült diéták, esztelen lakmározások...A mottóm az volt, hogy nem akarok folyton diétázni, mert én imádok enni. Jól beetettem magam ezzel az elmélettel!:-)
A paleolit életmód a lehető legjobbkor jött. 50 felett már nem sok az esély büntetlenül megúszni önmagunk tönkretételét.




Keddi menü

reggeli: - naspolya
ebéd: - padlizsánkrém "kenyérrel"
vacsora: - padlizsánkrém

Padlizsánkrém


Hozzávalók:
2 db padlizsán
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
diónnyi mustár
1 kk tökmagolaj
só, bors
Elkészítése:
A padlizsánokat  fogpiszkálóval megszúrkodom, a sütő rácsára teszem és grill fokozaton megsütöm. Szűrőtálba veszem ki és leöblítem hideg vízzel. Lehúzom a héját és fakéssel felaprítom. Meglocsolom a citromlével, sózom, borsozom és hozzákeverem az apróra kockázott hagymát, fokhagymát, aztán a mustárt és a végén az olajat. Jól záródó dobozban a felhasználásig hűtőbe teszem. (kenyér a 38. napon és a receptek között)

2011. november 29., kedd

Paleolit napi menü...38. nap

Pár hete kaptam egy szatyor naspolyát. Minden reggel átválogatom,  mert folyamatosan érik. Naponta 3-4 szem, pont a reggeli adagom. Milyen érdekes! Ugyanaz a fa termette, ugyanaz a nap sütötte, az utóérésében ilyen különbséget mutat. Mit is kezdenék 2-3 kg beérett naspolyával?!

Tegnap megsütöttem az első "kenyerem". Nagyon jól elvoltam eddig nélküle. Most mégis miért? Mert rám talált 3 gusztusos padlizsán és az erdélyi ízek emléke. Tudtam, hogy padlizsán krémet készítek, csak azt nem, hogy mivel eszem. Ezért hát a kenyér ötlet.
Vannak néha ilyen dilemmáim. A spenót is vagy 1 hónapig állt a fagyasztóban, mert a sima párolt változathoz nem volt kedvem (pfuj, a régi mintájú koplalós diéták) és nem tudtam paleósítani. ( Az előbb jutott eszembe, hogy az arcomra kenem, de ezt is elvetettem, mert pakolásnak csak friss zöldségeket és gyümölcsöket használok fel.) Egy kevéske zabpehely liszt és a kókusztej elhozta a megoldást.


Hétfői menü

reggeli: -  naspolya
ebéd: - spenót tükörtojással
vacsora: - ebéd maradék

Spenót tükörtojással


Hozzávalók:
1 csomag mirelit spenót
1 ek zsír
3 gerezd fokhagyma
2 kk zabpehely liszt
1/2 dl kókusztej
só, bors
2 db tükörtojás
Elkészítése:
A fokhagymát egészen apróra felkockázom és megfuttatom a felforrósított zsíron. Beleteszem a zabpehely lisztet és hozzákeverem a kiolvasztott spenótot. A kókusztejet felhigítom 1 dl vízzel és folytonos keverés mellett apránkét a spenóthoz öntöm. Sózom, borsozom és 1-2 percig kevergetve főzöm.

Kompromisszumos paleo kenyér


Hozzávalók:
4 db tojás
4 ek darált mandula
4 ek zabpehely liszt
2 ek zabpehely
1 ek kacsazsír
2 kk őrölt pirospaprika
kevéske szezámmag a tetejére
1 kk só
1 sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat felverem és hozzákeverem a többi alapanyagot. Szilikonos püspökkenyér formába öntöm, megszórom szezámmaggal és 180 fokon 25 percig sütöm.

Ahogy arra az elején célozgattam, a spenótból is remek szépítőszer készíthető, majd tavasszal, amikor a kertből érkezik a konyhánkba.

Spenótos pakolás száraz bőrre
Pár szál spenót levelet összeturmixolok 1 kk olívaolajjal. Felviszem a megtisztított bőrre és 20 percig hagyom hatni. Aztán bő vízzel lemosom.

2011. november 28., hétfő

Paleolit napi menü...37. nap

Ünneppé változtak a hétfő reggelek! Leírhatatlan öröm és dopping a mérleg mutatója. 7 kg az eddigi eredmény, ezen a héten is leolvadt 1 kg. A cél 25 kg. Kezdetben ez nagyon rosszul hangzott, bennem volt az elmúlt évek sikertelen próbálkozásainak emléke. Most a cél 18 kg, elérhetőnek tűnik. Ez a váltás garantálja az eredményt. Ez a váltás nem csak a formámra hat, a létminőségemre legalább annyira.

Tegnap mindössze fél órát töltöttem a konyhában. Uszoda program volt, egy nemrég megnyitott fürdőt látogattunk meg. Pazar élményben volt részünk! A látvány és a tartalom egyaránt lenyűgöző. A medencék buja növényzettel körülvéve, az üvegfalon át egy erdő képe. 5 féle szauna, jakuzzi, termálvíz, élményfürdő, kinti uszoda és ragyogó napsütés!


Vasárnapi menü

reggeli: - muffin
ebéd: - szalonna sült tökkel és paprikával
vacsora: - 1 szelet cigánypecsenye


Mandulás mazsolás muffin




Hozzávalók:
4 db tojás
4 ek darált mandula
4 ek zabpehely liszt
2 ek zabpehely
2 ek méz
5 dkg mazsola
1 ek kókusz zsír
1 kk fahéj
1 sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat felverem és sorban belekeverem a hozzávalókat.  Papírral bélelt muffin sütőbe kanalazom. Előmelegített sütőben 20 percet sütöm.

2011. november 27., vasárnap

Paleolit napi menü...36. nap

Ilyen nem volt még, az összes muffin pár óra alatt elfogyott. No nem én estem féktelen habzsolásba,  a kisfiam  ( a kicsi 20 éves) besegített. A gyerekeim kétkedve fogadták az eddigi próbálkozásaimat és ugyan megkóstolták, de nem kértek belőle...
Kettesben voltunk tegnap és bepróbálkoztam egy 100%-os paleo ebéddel is. A reggeli tervezgetésnél még átvillant az agyamon, hogy neki majd az egyik felébe teszek pár kocka krumplit, aztán elvetettem. Eszi, nem eszi, nem kap mást!:-)
A próba sikerült, minden jóízűen elfogyott! A merészségem siker koronázta.
Gyakran fordul elő velünk az élet egyéb területein is, hogy csak azért nem teszünk meg dolgokat, mert megpróbálunk a másik fejével gondolkodni, illetve próbálunk megfelelni feltételezett elvárásoknak. Ne akarjuk eldönteni, hogy a másiknak mi a jó. Hagyjuk megtapasztalni az általunk vélt jót. Ehhez kell a merészség, mert ugye ez kétesélyes...

Most szaladok muffint sütni. Reggeli kényeztetésnek és útravalónak.

Szombati menü

reggeli: - naspolya
ebéd: - csirke pataki tálban
vacsora: - maradék

Csirke pataki tálban


Hozzávalók:
1 egész csirke
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
1 karalábé
1 zeller
2 hagyma
20 dkg kelbimbó
só, rozmaring, majoranna, egész bors
Elkészítése:
A pataki tálat 1 órára vízbe áztatom. Besózom a csirkét kívül-belül és bedörzsölöm a többi fűszerrel. Jó, ha ez is áll egy órát. Közben a zöldségeket megtisztítom és vastagon szeletelem. A csirkét a hátára fektetve belefektetem a tálba és köré rakom a zöldségeket. Megszórom a borssal és a fűszerekből is egy kevéssel. Felteszem a tálra a tetejét és előmelegített sütőben 1 órát sütöm. Aztán leveszem a fedélét és felső grillre kapcsolom a sütőt. Amikor megpirult a csirke megfordítom és a másik felét is megpirítom.

Mandulás, barackos muffin


Hozzávalók:
4 db tojás
4 ek darált mandula
4 ek zabpehely liszt
2 ek zabpehely
2 ek méz
5 dkg aszalt sárgabarack
1 ek kókusz zsír
3 dkg aprított mandula
1 sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat felverem és sorban belekeverem a hozzávalókat. A sárgabarackot apró kockára vágom és hozzáadom. Papírral bélelt muffin sütőbe kanalazom és a tetejét megszórom az aprított mandulával. Előmelegített sütőben 20 percet sütöm.