2012. március 17., szombat

Paleolit napi menü...147. nap

Új fitness terem nyílott nálunk. Odavitt a kíváncsiság. Ideje van a speciális izomtornának. A 15 kg fogyás az én koromban (50 felett) már komoly odafigyelést igényel.

Alakformálás pilates-szel!

Mielőtt a szépészeti sebész kezei alá vetjük magunkat, érdemes elgondolkodni az egyéb lehetőségeken...a cikk folytatása itt


Pénteki menü

reggeli: - alma
ebéd: - borscs
vacsora: - ebéd maradék

Borscs


Hozzávalók:
40 dkg felkockázott marhahús
1 kis fej hagyma
1 szál sárgarépa 
1 szál fehérrépa
1 kis zeller
2 db cékla
1 kis fej káposzta
3 db paradicsom
1 ek zsír
só, babérlevél, kömény, őrölt pirospaprika
 petrezselyem
Elkészítése:
A hagymát felkockázom, a sárgarépát, fehérrépát karikákra, a céklát csíkokra, a paradicsomokat negyedelem és felforrósított zsíron megdinsztelem. Megszórom pirospaprikával és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadom a fűszereket és kb. 20 percig fedő alatt párolom. Közben felvágom a káposztát. (nem kell nagyon apróra) és belekeverem. Vízzel feleresztem és lassú tűzön készre főzőm. Amikor elkészült megszórom a petrezselyemmel. Napokig eláll !

2012. március 16., péntek

Paleolit napi menü...146. nap

Nemrég írtam a vízfogyasztás fontosságáról. Most arról, hogy milyen víz kerüljön a poharunkba.
A csapvíz összetételét nem ismerjük.  Különböző kémiai eljárások után kerül az otthonunkba.
Az ásványvizek magas szervetlen ásványanyag tartalmával feleslegesen terheljük a szerveink működését és felhalmozunk egy csomó műanyag szemetet.
Én a tiszta forrásvizet választottam. Szerencsés adottság, hogy a városom környéke bővelkedik forrásokban. Pár éve már, hogy hetente kijárok az erdőbe és feltöltöm a készleteimet. Remekül beleillik a paleolit életmódba is ez a fajta gyűjtögetés.

Ez az erdő, ahol a kedvenc forrásom van és itt bújik a medvehagyma is.
A kép a tegnapi napsütésben készült.


Hogy miért a forrásvíz?
- alacsony ásványanyag tartalma miatt nem terheli a szerveink működését
- a természet adja tiszta formában

Csütörtöki menü

Böjtös nap. 3 óránként 1 db alma és sok-sok víz

2012. március 15., csütörtök

Paleolit napi menü...145. nap

Folyamatosan finomodik az ízlelésem és a szaglásom. Kevesebb sót és fűszert használok. Ezt a változást is a paleonak köszönhetem. Hozzájárul biztosan az is, hogy megválogatom az alapanyagokat. Mostanra kialakultak a beszerzési forrásaim. Megismertem a környezetemben sok termelőt, akik "tiszta" élelmet állítanak elő. A tojás, a csirke, a szalámik, a kolbászok, a szalonna, az aszalt gyümölcsök, az alma, a zöldségek természetes formában kerülnek hozzám. Szeretnék létrehozni egy egymást segítő közösséget, egy olyan fórumot, amelyben összeadódik a sokféle tudás és tehetség. Ahol megtalálhatjuk egymást, ahol találkozhatnak az igényeink. Készül már a honlapom, ahol ennek helyet adok.

Szerdai menü

reggeli: - alma, pogácsa
ebéd: - gesztenyés puliszka / hidegen is kiváló
vacsora: tükörtojás, saláta

Gesztenyés puliszka


Hidegen, zabtejszínnel locsolva.

Tükörtojás salátával


A friss sajtjaim a sózóban


Natúr, fokhagymás, köményes, csilis

2012. március 14., szerda

Paleolit napi menü...144. nap

A gesztenyéről általában gesztenyepüré jut az emberek eszébe, nekem a napfényes Itália. A toszkán gesztenyeligetek, szüreti fesztiválok, tengernyi gesztenyés finomság, sósak és édesek. Télen a papírzacskóba mért forró sült gesztenye, ami felmelegíti a kezemet , az illata, ami simogatja a lelkemet. Végtelen örömmel tölt el, hogy a paleolit táplálkozásom része lehet. A gesztenye liszt igazi kincs a konyhámban. Készítettem már belőle catagnaccio-t (toszkán rozmaringos kenyérlepény), palacsintát és most terítéken a polenta, magyarul a puliszka.
Olaszországban gesztenyelisztből is készítik, a feltétek száma végtelen. Tehetünk rá pörkölteteket, vadas húsokat, kolbászt, sonkát, gombát, szalonnát, hagymát. Lehet köret, lehet egytálétel.
Olasz oldalakat böngészve választottam az alábbi receptet. Az eredetit itt megnézheted.

Keddi menü

reggeli: - alma, pogácsa
ebéd: - polenta di castagne (gesztenyés puliszka)
vacsora: - ebéd maradéka

Gesztenyés puliszka



Hozzávalók:
30 dkg gesztenyeliszt - itt beszerezhető
1,2 l víz
3 ek paleoolaj - itt beszerezhető
1 tk só
1 nagy fej hagyma
5 dkg szalonna felkockázva
Elkészítése:
A vízet a sóval és az olajjal felmelegítem. Mielőtt felforr apránként hozzákeverem a gesztenyelisztet. Közepes lángon gyakran kevergetve 40 percet főzöm. (lehet kuktában is, így felére csökkenthető a főzési idő)
Közben elkészítem a feltétet. A szalonnát megpirítom, rászórom a felkarikázott hagymát és kicsit összesütöm.
Egy jénai tálat vékonyan kikenek olajjal és beleöntöm a puliszkát. A tetejére ráteszem a hagymás szalonnát és előmelegített sütőben 20 percet pirítom.
A sütés előtt meglocsoltam zabtejszínnel, de mert a zabtejszín sütésnél másképp viselkedik mint a tejföl, ezért ezt nem is írtam a receptbe. Legközelebb én sem teszem. Tálaláskor tehetünk rá, ezt a mai ebédemnél ki fogom próbálni.

2012. március 13., kedd

Paleolit napi menü...143. nap

Szeretek reggel a tükörbe nézni. Újra azt a mosolygós arcot látom, akit annyira szerettem. Tele frissességgel, örömmel és hálával. Áldom azt a napot, amikor belefogtam a paleo kalandba. A paleolit életmód
visszahozta a minőségi életet. Gyógyszer mentesen, természetesen...
143 nappal ezelőtt a 101 kilómmal már a felkelés sem ment simán. Emészthetetlen táplálékokkal telve, cukorbetegen, magas vérnyomással és magas koleszterinnel borúsan néztem az új napok elébe.
Leírtam már többször, de nem árt az ismétlés. Szeretném világgá kiáltani és a példámon át megmutatni, hogy van más út. Intelligens a szervezetünk, képes a regenerációra. Meggyógyítja önmagát, ha azt kapja amire szüksége van.

Hétfői menü

reggeli: - alma, pogácsa
ebéd: - töltött káposzta
vacsora: - házi szalámi, kovászos uborka

Vacsora


2012. március 12., hétfő

Paleolit napi menü...142. nap

Ahhoz, hogy a fogyás folyamatos legyen szükség van a böjtös napokra és a testedzésre is. Főként akkor, ha nem a 100%-os paleot követem. Megengedem magamnak a zabos ételeket (zabpehely a töltött káposztában, zabtejszín a salátában és a gyümölcslevesben) és a sajtokat, akkor nem mutat kevesebbet a mérleg. Így történt ezen a héten, maradtam amennyi voltam...

Nagyon szerettem régen a pogácsákat. Eszembe jutott a nagyanyám receptje, a "szűkös napok" pogácsája, ami csak lisztből és zsírból készült. Sikeres volt a paleosítása, örömmel osztom meg és ajánlom kipróbálásra.

Vasárnapi menü

reggeli: -  narancs
ebéd: - zsíros pogácsa, tükörtojás, saláta
vacsora: - töltött káposzta

Ebéd


Zsíros pogácsa


Hozzávalók:
15 dkg paleo mix - itt beszerezhető
15 dkg darált dió
25 dkg zsír
1 kk só
1kk durvára őrölt bors
6 ek víz
1 ek ecet (10%)
Elkészítése:
A paleo mixet és a diót összemorzsolom a zsírral. Megszórom a sóval, a borssal és hozzáöntöm a vízbe kevert ecetet. Összegyúrom és 1 órát hideg helyen pihentetem. Kézzel kis golyókat formázok a tésztából és papírral bélelt sütőlapra teszem. Egy pohár segítségével lelapítom, a tetejét megkenem tojással. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20 percet sütöm.

Saláta


Hozzávalók:
1 fej saláta
3 gerezd fokhagyma
1 csokor medvehagyma
2 dl víz
1/2 dl balzsamecet
1 kk cukoressimo - itt beszerezhető
1 ek olívaolaj
1 kk só
Elkészítése:
A salátát és a medvehagymát megmosom és egy tálba tépkedem. A vízbe teszem a balzsamecetet, az apróra vágott fokhagymát, a cukrot, a sót, az olívaolajat és összeforralom. Miután kihűlt az előkészített salátára öntöm.

Tegnap délelőtt a hideg eső ellenére kimentem az erdőbe medvehagymáért és forrásvízért. 



2012. március 11., vasárnap

Paleolit napi menü...141. nap

Már nálunk is bújik a medvehagyma. A tavasz első ehető zöldje. Még ugyan erőlködik a tél, de most már biztosan vége. Egész napos kinti programok jönnek és a föld egyre több friss ajándékkal kedveskedik. Jelez a szervezetem, vágyom a nyers ételeket. Indulok gyűjtögetni!

Szombati menü

reggeli: - narancs
ebéd: - malacsült párolt káposztával
vacsora: - töltött káposzta

Töltött káposzta


Hozzávalók ( 10 főre) :
1 kg darált hús
1/2 kg füstölt bordaporc
1,5 kg savanyúkáposzta
4 db tojás
10 dkg zabpehely
2 fej hagyma
1 ek zsír
4 ek őrölt pirospaprika
só, bors
Elkészítése:
A felkockázott hagyma 3/4 részét a zsíron megdinsztelem. Beleöntöm a nagy kacsasütő edényembe és míg a gombóc készül kiteszem a hidegre. ( Ha a zsír megdermed, nem ég le. ) A darált húst keverőtálba teszem, megszórom sóval, borssal, 1 ek paprikával. Hozzáadom a maradék hagymát, a tojásokat és a zabpelyhet. Kézzel, mintha dagasztanék alaposan  összedolgozom. A káposztát mindig megkóstolom és attól függően áztatom, vagy ha nem túl savanyú, akkor csak átmosom. Behozom a sütőedényt és a hagymára 1 réteg káposzta kerül, erre vizes kézzel formálom a gombócokat. Újabb réteg káposzta, ezt megszórom 3 ek paprikával és ráhelyezem a feldarabolt füstölt húsokat. A tetejére még egy sor káposzta kerül. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, ráteszem a fedőt és előmelegített sütőbe teszem. 3 óra párolódás után lekapcsolom a sütőt és csak a tálaláskor veszem ki.