2012. október 26., péntek

Közkívánatra egy kis jóga


Többen kérték tőlem, hogy a már sokszor emlegetett tibeti ötös gyakorlatsort megosszam. 

Az "öt tibeti" gyakorlatként ismert mozdulatsort Bradford ezredes, angol utazó ismertette Peter Kelderrel, aki 1939-ben "A fiatalság forrása“ című könyvében ír az egészséget és életkedvet jótékonyan befolyásoló, az élet meghosszabbítására alkalmas módszerről. Ez a bármely életkorban elsajátítható gyengéd mozdulatsor javítja a sejtműködést és ezáltal fiatalítja a testet. Az öt tibeti megszabadít a negatív energiáktól, így jótékonyan hat az érzelmi életre, segít megszabadulni a stressztől és a depressziótól, pozitívan befolyásolja a hormonrendszer működését és a keringést is fokozza. Mindezek a hatások nemcsak az öregedést űzik el, de szinte visszafordítják az idő kerekét is. Az öt tibeti jógagyakorlat esetében, hasonlóan más jógagyakorlathoz, igen nagy jelentősége van a megfelelő légzésnek, amely fokozva az oxigénellátást, fiatalítja a szervezetet. Mivel az öt tibeti gyakorlat, amely a körzés, a gyertya, a félhold, a híd és a hegy nevet kapta, kevés időt igényel, könnyen elsajátítható és szinte azonnal hat. Erős méregtelenítő hatása miatt eleinte különböző nem kívánatos tüneteket okozhat, mint a fejfájás, szédülés, sőt bőrkiütések is előfordulhatnak, amelyek azonban rövid idő múltán eltűnnek. Hosszú távon azonban csak akkor javíthatjuk vele az egészségünket, ha naponta - minden nap egy kicsit többet - végezzük a mozdulatsorokat, míg el nem jutunk az ötször 21-21 jógagyakorlatig. Bár a gyakorlatok viszonylag egyszerűek, és úgy tűnhet, hogy a háromszori ismétlés kevés, mégis fontos, hogy tíz hét alatt, fokozatosan szoktassuk hozzá testünket. Az első héten elkezdett 3x3 ismétlést hetente toldjuk meg újabb kettővel, de soha ne próbálkozzunk többel, inkább gyorsítsunk a tempón. 
Oktató videó jobb fent!

Csütörtöki menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - karfiol leves, pörkölt céklával / éttermi menü
vacsora: - tatárbeefsteak


2012. október 25., csütörtök

A maradék felturbózása

Anyám sosem tette a maradék ételt ugyan abban a formában az asztalra. Őrizve emlékét, én is "turbózok".
Maradt egy kevéske a balzsamecetes császárhúsból. Melegítéskor a forró zsírba mellészeltem a sajtot és minkét oldalát pirosra sütöttem.

Szerdai menü: 

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - sült sajt
vacsora: házi kolbász, paprika

Ebéd



2012. október 24., szerda

Balzsamecetes császárhús

A természetben töltöttem a délutánt. Ijesztget a meteorológia, ezt sajnos megerősíti a ma reggeli kép:-ködszitálás, hideg...éles a kontraszt, hisz tegnap délután még rövid ujjú pólóban barangoltam. Délelőtt kicsit rendeztem a lakást, közben illatozott a konyhában a "mindent bele", ami van...

Keddi menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - balzsamecetes császárhús
vacsora: - ebédről maradt

Balzsamecetes császárhús


Hozzávalók:
1/2 kg császárhús
1 sárgarépa
1 karalábé
1 paszternák
1 zeller
1 hagyma
1 ek zsír
1 csokor petrezselyem zöld
só, bors, balzsamecet
Elkészítése:
Felmelegítem a szírt és minden alapanyagot egyszerre teszem bele - a húst felszeletelve, a zöldségeket felkarikázva. Sózom, borsozom és kevés víz hozzáadásával, fedő alatt puhára párolom. Amikor megpuhult, leveszem a fedőt és lesütöm a zsírjára. Meglocsolom balzsamecettel és megszórom a petrezselyem zölddel és összeforralom.

2012. október 23., kedd

Böjtös nap - a paradicsomlé


A csülök és az almás süti maradékát elcsomagoltam a gyerekeknek, főzni magamra nem volt kedvem, így adódott, hogy ezt a hetet koplalással kezdjem. Előkerült a paradicsomos üveg, a nyári szorgoskodásom egyik terméke. Kíváncsi voltam az ízére, állagára és arra, hogy ez az akkor gyors receptként választott megoldás ivólének is jó-e. Lereszeltem a paradicsomot, a héja a reszelőn maradt, a magja viszont bele került. Forrástól 10 percet főztem, üvegekbe töltöttem és olívaolajjal zártam le.


Hétfői menü

Ez az üveg paradicsomlé és sok-sok forrás víz. Igencsak bevált, szinte harapni lehet. Kicsit megborsoztam, sóztam és a tetejére bazsalikom került.

2012. október 22., hétfő

Paleolit életmód testkontroll elemekkel

Elmúlt egy év. Rövid összegzésként elmondhatom, hogy a napokban leírt siker, csak a táplálkozás megváltoztatásával nem jöhetett volna létre. A táplálkozás, a mozgás és a lélek harmonizálása tette örömtelivé és valóban hosszútávon tarthatóvá az életmódom. Hajdan bevált módszerek fokozták a hatékonyságot ilyen a testkontrollos tapasztalatból átvett gyümölcs reggelik, ilyen egy másik régi diétámból átvett reggel fél citrom leve és ilyen a heti egyszeri koplalós nap beiktatása. Ezek mellett megtapasztalhattam, hogy szigorúság nélkül is működnek a beindított folyamatok. A saját konyhámban továbbra is paleolit ételek készülnek, az egyéb helyeken pedig lazán, csak az alapokra figyelve fogyasztok....lazán és könnyedén.


Csülköt főztem tegnap. Ez a csülök sóban pácolt és igazi füsttel tartósított. A főző vízbe tettem babérlevelet, borsot, csilipaprikát és egy kevéske borecetet.

Vasárnapi menü

reggeli: - limonádé, szőlő, kávé
ebéd: - főtt csülök saját készítésű mustárral
vacsora: - almás habos

Almás habos


Hozzávalók:
1 1/2 kg alma
6 db tojás
3 ek cukoressimo
6 ek gesztenyeliszt
5 ek olajessimo
5 ek kókusztej
bourbon vanília
fahéj
1/2 sütőpor
Elkészítése:
A tésztához kikeverem a tojások sárgáját 1 ek cukoressimoval, a gesztenyeliszttel, az olajessimoval, a kókusztejjel, a vaníliával és a sütőporral. Kizsírozott tepsibe öntöm és megsütöm. Közben lereszelem az almát és a fahéjjal megdinsztelem. Rákenem a tésztára. A tojások fehérjét 2 ek cukoressimoval kemény habbá verem és rásimítom az almára. Visszateszem a sütőbe és takarékon, résnyire nyitott sütőajtóval készre sütöm.


2012. október 21., vasárnap

365 nap, ami teljesen megváltoztatott...


Bélszínnel, libamájjal és vargánya gombával ünnepeltem. Megadtam a módját, mert megérdemeltem.:-)
Többen kérdezték tőlem, hogy hogyan tovább. Bennem fel sem merült ez a kérdés, természetesen folytatom!
Folytatom, mert semmi sem hiányzik a régi étrendemből és mert megoldotta az egészségi problémait, a súly problémát és, mert egyetlen egy indokot sem látok arra nézve, hogy miért ne. Most már bizton állíthatom, hogy megtörtént az életmód váltás.