2013. március 30., szombat

Nagyszombati készülődés



A Húsvét nálunk - ami a tradíciókat illeti - nagyobb ünnep, mint a Karácsony. Nagyanyám és anyám emléke és szeretete lengi be a házat. Mindent úgy csinálok, ahogy tőlük láttam. Paleo lét ide-oda már kel a hagyományos kalácskenyér...gyöngyözve fő a sonka, a hímes tojások már a tálalókosárban.

A Húsvéti sonka


A sonkát (hagyományos érlelésű, sóban pácolt, füstölt) pár órára beáztatom, majd hideg vízzel felöntve, felteszem főni. Babérlevéllel, fokhagymával, borssal és csöves paprikával fűszerezem. Öntök hozzá 2 kanál borecetet. Amikor felforrt takarékra veszem és lassan főzőm (3-4 óra). Pár órát a főzőlében hagyom, aztán tálba teszem tálalásig.

Hímes tojás


A tojásokat hagymahéjban főzöm. Az idén vegyesen használtam lila- és vöröshagymahéjat. A tojásokra petrezselyemlevelet kötöztem. Az edény aljára tettem a hagymahéj felét, erre kerültek a tojások, majd ismét a hagymahéj. Felöntöttem vízzel és kb. 20 percet főztem.
Íme az eredmény:



2013. március 28., csütörtök

Húsvéti készülődés


Nagy a bűnöm, tudom! Edit kedvesen figyelmeztetett, hogy rég volt már az a karácsonyi utolsó jelentkezésem. Szégyenlem is magam, mert a hosszú hallgatás ellenére igen magas a napi látogatottsága a blogomnak. Bár az az egy év, amit napról napra jegyeztem- sok csemegét tartalmaz, mégis kell az új hír..kérik és várják. Nos, itt vagyok és jól vagyok! :)
Azt nem ígérem, hogy a régi formában, de azt igen, hogy gyakrabban jelentkezem.

Véremmé vált a késztermékek mellőzése. Megnéztétek már, hogy mit tartalmaz például a mustár? Ha nem, akkor nézzetek utána. Megtettem én is és nem véletlen, hogy inkább megcsinálom, mintsem megvegyem. 
Talán még nem késő, az ünnepi készülődés része lehet. Az elkészítési ideje 10 perc és mennyei!

Mustár

Hozzávalók:
10 dkg mustármag
1 dl víz
1 dl fehérborecet
1 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
2 tk provanszi fűszerkeverék
2 tk méz
1 mk só
Elkészítése:
A mustármagot kávédarálóval megőrlöm (3-4 perc). Egy mérőedényben kimérem a vizet, a borecetet és az olívaolajat. Belevagdosom a fokhagymát és hozzáadom a fűszerkeveréket, a mézet, a sót és végül az őrölt mustármagot. Botmixerrel jól összedolgozom (1-2 perc). Rögtön kis üvegekbe öntöm. Később már csak kanállal lehet adagolni, mert jól beduzzad a folyadéktól a mustármag.


Fura az idei Húsvétvárás. Két napja, elzárva a várostól ebben gyönyörködtem: